Αναζήτηση στο site


Επαφή

nevrospastos

E-mail: zoxadiakos@gmail.com

St. Pauli: Οι πειρατές του Αμβούργου.

2017-01-15 20:16

 Η St Pauli είναι κάτι πολύ παραπέρα από μία ποδοσφαιρική ομάδα. ΟΚ  ξέρω, αυτή είναι μία από τις πιο κλισέ φράσεις που έχεις συναντήσει ξεκινώντας να διαβάσεις ένα κείμενο για τη συγκεκριμένη ομάδα. Έλα μου όμως που αυτή είναι η πιο αντιπροσωπευτική φράση που μπορεί να σου έρθει στο μυαλό ξεκινώντας να γράψεις δυο αράδες επειδή αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια.

 Η ιστορία της ξεκινάει το 1899, δηλαδή 11 χρόνια πριν την επίσημη χρονολογία ίδρυσής της που αναγράφεται και στο έμβλημα της, όταν την έστησε μια παρέα φίλων που κατοικούσαν στην περιοχή του λιμανιού του Αμβούργου. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας χρονολογείται 8 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1907, ενώ στις 15/5/ 1910 αποκτά την επίσημη υπόστασή της κι αρχίζει ν' αγωνίζεται στην Kreisliga, κάτι σαν την 9η Εθνική κατηγορία. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η St. Pauli εδραιώθηκε στην παλιά της γειτονία, έχοντας έδρα το στάδιο Millerntor, κοντά στην οδό Reeperbahn εκεί που βρίσκονται πολλά από τα πορνεία και τα κλαμπ της πόλης. Οι υποστηρικτές της ομάδας επέλεξαν ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της ιστορίας για ανεπίσημο έμβλημα της ομάδας, το Jolly Roger, κοινώς την νεκροκεφαλή της πειρατική σημαίας. Την εποχή εκείνη, και ενώ ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός είχε αποκτήσει μορφή επιδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η St. Pauli απαγόρευσε κάθε ακροδεξιά ή εθνικιστική δραστηριότητα στο γήπεδο της πράγμα μάλλον αναμενόμενο αφού οι υποστηρικτές της ομάδας ήταν, και είναι, κατά κύριο λόγο αριστεροί και αναρχικοί.

Η στάση αυτή της ομάδας και των οπαδών της, που αντιδρούν δυναμικά και μετωπικά απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον σεξισμό τους έχει οδηγήσει πολλές φορές σε συγκρούσεις με εθνικόφρονες οπαδούς άλλων ομάδων, εντός και εκτός γηπέδων. Αυτή η στάση άλλωστε είναι που η ομάδα προσελκύει κάθε τόσο όλο και περισσότερους φίλους και οπαδούς. Είναι η ομάδα για την οποία ο μάναντζερ της Κρίστιαν Μπένιχ έχει δηλώσει πως "ο Αμπράμοβιτς δεν θα γινόταν πρόεδρος εδώ! Θα έπρεπε να τον προτείνει το εποπτικό συμβούλιο του συλλόγου και να τον εκλέξουν τα 6.700 μέλη. Θεωρώ ένα εξάρι στο Λόττο πιο πιθανό!" κι ο πρόεδρός της Κόρνι Λίτμαν πως "Η ομάδα αυτή είναι ένα συναίσθημα ζωής που ξεπερνά κατά πολύ το ποδόσφαιρο. Αντιπροσωπεύει τον διαφορετικό, τον αντιφασίστα, τον αντιρατσιστή, τον αγώνα, τους αουτσάιντερ. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον μύθο της"

Κι αυτό είναι κάτι που οι οπαδοί της οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι σε ηλικία, ανάμεσά τους και πάρα πολλές γυναίκες (η St Pauli μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγάλη της αποδοχή στις γυναίκες) έχουν αποδείξει περίτρανα παίρνοντας θέση για γεγονότα σε όλη την υφήλιο και ειδικότερα στα δικά μας μπορούμε να μνημονεύσουμε το πανό για τον Παύλο Φύσσα το οποίο βρίσκεται πλέον μόνιμα στα κάγκελα.

Η St Pauli είναι ένας απ τους λόγους που αγαπάμε το ποδόσφαιρο γιατί και μέσα από αυτό μπορούμε να φωνάξουμε:

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ.. 

                                                                                                         nevrospastos